Αποκατάσταση Μαστού

Η αποκατάσταση του μαστού, που έχει αφαιρεθεί λόγω καρκίνου ή άλλων ασθενειών, είναι μία κοινά αποδεκτή πρακτική στις μέρες μας. Νέες ιατρικές τεχνικές και μηχανισμοί έχουν κάνει δυνατό για τους πλαστικούς χειρουργούς να δημιουργήσουν ένα στήθος, το οποίο να πλησιάζει στη μορφή και εμφάνιση με ένα απόλυτα φυσικό στήθος. Συχνά, η αποκατάσταση είναι δυνατόν να γίνει άμεσα κατά την εγχειρητική αφαίρεση του προσβληθέντος μαστού (ακολουθώντας την αφαίρεση του στήθους), έτσι ο ασθενής να μη χρειαστεί να βιώσει την εμπειρία της πλήρης απουσίας του μαστού.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για αποκατάσταση μαστού

Οι περισσότεροι ασθενείς με μαστεκτομή είναι ιατρικά ικανοί για αποκατάσταση, και σε κάποιους από αυτούς, όπου η μορφή, το μέγεθος και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση. Οι καλύτερες υποψήφιες, παρόλα αυτά, είναι γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος, λόγω της πρώιμης διάγνωσης και ριζικής εκτομής, δεν θα χρειαστεί οποιεσδήποτε συμπληρωματικές θεραπείες ακτινοβολίες.

Όλα τα χειρουργεία κρύβουν κάποιο κίνδυνο και αβεβαιότητα

Υποθετικά, όλες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή μπορούν να επωφεληθούν από ένα επανορθωτικό χειρουργείο μαστού. Αυτό, το οποίο πρέπει να γνωρίζουν, είναι ότι αυτά τα χειρουργεία δεν είναι απλά και ενέχουν κάποιους κινδύνους γενικούς, αλλά και ειδικούς τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο χειρουργός για την επιλογή του χρόνου της τεχνικής και της μεθόδου που θα ακολουθηθεί.

Γενικά, τα συνήθη προβλήματα ενός χειρουργείου, όπως η αιμορραγία, η συλλογή υγρών, οι εκτεταμένες ουλές των ιστών, ή προβλήματα με την αναισθησία, μπορούν να συμβούν αν και δε συσχετίζονται μεταξύ τους. Όπως με όλα τα χειρουργεία, οι καπνιστές πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους ότι η νικοτίνη καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης, με αποτέλεσμα εμφανείς ουλές και παρατεταμένη ανάρρωση. Περιστασιακά, αυτές οι επιπλοκές είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να απαιτούν μία δεύτερη επέμβαση.

Σχεδιάζοντας το χειρουργείο σας

Μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε σχετικά με την αποκατάσταση άμεσα από τη στιγμή που υπάρξει διάγνωση καρκίνου. Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλετε ο χειρούργος για το στήθος σας να εργαστεί μαζί με τον πλαστικό χειρουργό σας, ώστε να αναπτύξουν μία στρατηγική, η οποία θα φέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Μετά την αξιολόγηση της υγείας σας, ο πλαστικός χειρουργός θα σας εξηγήσει ποιες επιλογές αποκατάστασης είναι κατάλληλες ανάλογα με την ηλικία, την υγεία, την ανατομία, τους ιστούς, τη μελλοντική θεραπευτική αγωγή (χημειοθεραπεία-ακτινοβολία), αλλά και τους στόχους σας.

Να σιγουρευτείτε ότι συζητήσατε ειλικρινά με τον Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη τις προσδοκίες σας και εκείνος θα είναι το ίδιο ειλικρινής μαζί σας, περιγράφοντάς σας τις επιλογές τους κινδύνους και τους περιορισμούς για την κάθε μία. Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας και να ανανεώσει την αυτοπεποίθησή σας, αλλά να θυμάστε ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση και όχι η τελειότητα.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο ογκολόγος χειρουργός και ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στο πώς να ετοιμαστείτε για το χειρουργείο, περιλαμβάνοντας και οδηγίες για το φαγητό, το ποτό και την αποφυγή λήψεως ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, να σιγουρευτείτε ότι έχετε κανονίσει να έρθει κάποιος να σας μεταφέρει σπίτι μετά το χειρουργείο και να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών εάν χρειαστεί.

Πού θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο

Η αποκατάσταση του μαστού συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες από μία επεμβάσεις. Το πρώτο στάδιο, είτε γίνεται την ίδια στιγμή με τη μαστεκτομή είτε σε άλλο χρόνο μετεγχειρουργικά με ένα καινούργιο χειρουργείο.

Οι διαδικασίες που ακολουθούν μπορεί και εκείνες να γίνουν στο νοσοκομείο. Ή αλλιώς, ο χειρουργός σας ίσως προτιμήσει να γίνει η επέμβαση χωρίς ανάγκη διανυκτέρευσης, το οποίο φυσικά εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης.

Τύποι αναισθησίας

Κατά το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης, τη δημιουργία της ποσότητας του στήθους, συνήθως πάντα χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Έτσι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια όλης της επέμβασης. Συμπληρωματικές παρεμβάσεις που μπορεί να ακολουθήσουν διορθωτικές ή διαδικαστικές, ίσως χρειαστούν μόνο τοπική αναισθησία με κάποια ήπια ηρεμία.

Το χειρουργείο

Καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες στην αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, εσείς και ο Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης πρέπει να συζητήσετε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς.

Η χρήση διατατών του δέρματος, είναι η πιο κοινή τεχνική και συνδυάζει τη μέθοδο διάτασης με ενθέματα συνδυαστικά ορού και σιλικόνης, τα οποία όταν φτάσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα βγάζουμε τη βαλβίδα έγχυσης και τα ενθέματα παραμένουν στη θέση τους.

Ακολουθώντας τη μαστεκτομή, ο πλαστικός χειρουργός σας θα τοποθετήσει ένα ένθεμα διάτασης κάτω από το δέρμα και τον μυ του μαστού σας. Μέσα από έναν μικροσκοπικό μηχανισμό βαλβίδας, οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα, περιοδικά θα τοποθετηθεί αλατούχο διάλυμα, όπου σταδιακά θα γεμίσει την επέκταση αυτή σε αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Αφού το δέρμα στην περιοχή του στήθους τεντωθεί αρκετά, αφαιρείται ο διατατής, εάν δεν είναι μονιμος και σε μία δεύτερη επέμβαση τοποθετείται, στη θήκη που έχει δημιουργηθεί, ένα σταθερό πλέον ένθεμα σιλικόνης.

Σε μερικές περιπτώσεις διάτασης, χρησιμοποιούνται διατατές σιλικόνης ορού που έχουν σχεδιαστεί, ώστε να μένουν στη θέση τους, όπως και το τελικό ένθεμα. Η περιοχή της θηλής και του σκούρου δέρματος γύρω από αυτήν, ξαναδημιουργείται στη συνέχεια της διαδικασίας.

Σε μερικούς ασθενείς δεν κρίνεται απαραίτητη η επέκταση του ιστού πριν τοποθετηθεί το ένθεμα. Για αυτές τις γυναίκες, ο πλαστικός χειρουργός θα προχωρήσει τοποθετώντας κάποιο ένθεμα ως πρώτο βήμα.

Μια άλλη προσέγγιση αναδόμησης με ένθεμα περιλαμβάνει δημιουργία του δέρματος (skin flap) χρησιμοποιώντας ιστό τον οποίο παίρνουμε από άλλα σημεία του σώματος, όπως την πλάτη, τους γλουτούς ή την κοιλιά. Στη μία τεχνική ο ιστός παραμένει προσκολλημένος στην αρχική του θέση, συγκρατώντας την παροχέτευση του αίματος. Ο ιστός περιλαμβάνοντας το δέρμα, λίπος και μυ με την παροχέτευση του αίματος τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο στήθος, δημιουργώντας μία θήκη για το ένθεμα ή σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργεί όγκο στήθους από αυτόλογο ιστό, χωρίς να χρειαστεί το ένθεμα.

Στην τεχνική μεταφοράς ελεύθερου κρημνού, χρησιμοποιείται ιστός, ο οποίος αφαιρείται χειρουργικά από την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς και στη συνέχεια μεταμοσχεύεται στο στήθος αναστομώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία με τα νέα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται τις ικανότητες ενός πλαστικού χειρουργού, ο οποίος έχει πείρα σε τέτοιου είδους μικροαγγειακά χειρουργεία.

Εάν χρησιμοποιηθούν αυτόλογοι ιστοί, είτε με τη μορφή ελεύθερων ή μεταφερόμενων κρημνών, είναι πιο περίπλοκη διαδικασία απ’ ό,τι η διάταση του δέρματος. Οι ουλές θα μείνουν και στις δύο πλευρές και από τη μεριά της περιοχής του δότη και εκεί που θα γίνει η αναδόμηση, ενώ η ανάρρωση θα πάρει περισσότερο απ’ ό,τι στην περίπτωση του ενθέματος. Από την άλλη μεριά, όταν το στήθος αποκατασταθεί πλήρως με τον δικό σας ιστό, το αποτέλεσμα γενικά θα είναι πιο φυσικό και δεν θα υπάρχει ανησυχία σχετικά με το σιλικονούχο ένθεμα.

Μετά το χειρουργείο

Είναι πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι για μία ή δυο εβδομάδες μετά την αποκατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος της ενόχλησης θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό σας.

Ανάλογα με την έκταση του χειρουργείου σας, πιθανόν να φύγετε από το νοσοκομείο σε δύο ή πέντε μέρες. Ενώ τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε μία εβδομάδα ή δεκα μέρες.

Γυρνώντας στα φυσιολογικά

Θα χρειαστείτε περίπου έξι εβδομάδες να αναρρώσετε από μία συνδυασμένη επέμβαση μαστεκτομής και αποκατάστασης ή μόνο από μία αποκατάσταση ιστού. Η ανάρρωση είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη μορφή και την βαρύτητα της μαστεκτομής, όπως και την τεχνική και μέθοδο αποκατάστασης.

Με την αποκατάσταση δεν μπορείτε να ανακτήσετε τις φυσιολογικές αισθήσεις του στήθους σας, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ίσως αρχίσετε να αισθάνεστε κάτι. Οι περισσότερες ουλές θα μειωθούν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, αν και ίσως χρειαστεί ένα ή δύο χρόνια, αλλά θα εξαφανιστούν πλήρως. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα της συνολικής αποκατάστασης, τόσο λιγότερο θα σας αποσπούν την προσοχή οι ουλές.

Να φροντίσετε, ώστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας για το πότε πρέπει να ξεκινήσετε τις ασκήσεις και τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες. Σαν γενικό κανόνα, θα πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε υπερέκταση, έντονα σπορ και σεξουαλική δραστηριότητα για τρεις με έξι εβδομάδες μετά την αποκατάσταση.

Η νέα σας εμφάνιση

Υπάρχει πιθανότητα το αποκαταστημένο στήθος σας να το αισθάνεστε πιο σφιχτό και να δείχνει πιο στρογγυλό ή πιο επίπεδο απ ό,τι το φυσικό σας στήθος. Ίσως να μη διαθέτει το ίδιο σχήμα με το στήθος σας πριν τη μαστεκτομή, είτε να μην ταιριάζει απόλυτα με το άλλο στήθος. Αλλά αυτές οι διαφορές θα είναι εμφανείς μόνο σε εσάς. Για τους περισσότερος ασθενείς με μαστεκτομή, η αναδόμηση του στήθους θα βελτιώσει δραματικά την εμφάνιση και την ποιότητα της ζωής σας μετά το χειρουργείο.

Παρακαλώ, επικοινωνήσετε μαζί μας για ένα ραντεβού με τον Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη.

 

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP