Εμφύτευση Μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών πρωταρχικά προκαλείται από το συνδυασμό της ηλικίας, ορμονικής επιβάρυνσης, και από το γονιδιακό κληρονομικό ιστορικό. Ως κανόνας, όσο νωρίτερα αρχίσει η απώλεια μαλλιών, τόσο πιο σοβαρή θα γίνει στη συνέχεια. Η απώλεια των μαλλιών μπορεί επίσης να προκληθεί και από κάποιο κάψιμο ή τραύμα, όπου σε μία τέτοια περίπτωση το χειρουργείο αντικατάστασης θα θεωρηθεί σαν μία θεραπεία αναδιαμόρφωσης και ίσως μπορεί να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας έχετε αποφασίσει ότι μία εμφύτευση μαλλιών είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς γνωρίζοντας ότι καλά καταρτισμένοι πλαστικοί χειρούργοι, όπως ο Δρ. Ιωαννίδης, έχουν επιτυχημένα διεξάγει τέτοιου είδους διαδικασίες για περισσότερο από 30 χρόνια.

Συμβουλή! Πριν αποφασίσετε να κάνετε το χειρουργείο, σκεφτείτε προσεχτικά σχετικά με τις φιλοδοξίες σας και συζητήστε τις μαζί με τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Ιωαννίδη.

Η αλήθεια σχετικά με την απώλεια των μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών συχνά έχει κατηγορηθεί ότι οφείλεται στη φτωχή κυκλοφορία του κρανίου, σε ελλείψεις βιταμινών, πιτυρίδα και ακόμα σε υπερβολική χρήση καπέλων. Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Είναι επίσης λάθος ότι η απώλεια μπορεί να καθοριστεί κοιτάζοντας τον παππού από τη μεριά της μητέρας ή ότι ένας 40χρονος άνδρας που δεν έχει χάσει τα μαλλιά του ότι δεν θα τα χάσει ποτέ.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για εμφύτευση μαλλιών

Το χειρουργείο εμφύτευσης μαλλιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι υποχρεωτικό να ταιριάζουν με μία εξιδανικευμένη εικόνα. Πριν αποφασίσετε να κάνετε το χειρουργείο, σκεφτείτε προσεχτικά σχετικά με τις φιλοδοξίες σας και συζητήστε τις μαζί με τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Ιωαννίδη.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι όλες οι τεχνικές εμφύτευσης μαλλιών χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα μαλλιά σας. Ο στόχος του χειρουργείου είναι να βρίσκει τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις στα υπάρχοντα μαλλιά.
Οι υποψήφιοι εμφύτευσης μαλλιών πρέπει να διαθέτουν υγιή μαλλιά στο πίσω μέρος και στα πλάγια του κεφαλιού, ώστε να εξυπηρετήσουν για το σκοπό του “δότη”. Οι περιοχές αυτές (δότης) είναι τα σημεία του κεφαλιού, από τα οποία παίρνονται τα μοσχεύματα. Άλλοι παράγοντες όπως το χρώμα του μαλλιού, η υφή και η δομή (σπαστά ή σγουρά) ίσως επηρεάσουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας αριθμός από τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο εμφύτευσης. Μερικές φορές, δύο ή περισσότερες τεχνικές χρησιμοποιούνται, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όλες οι τεχνικές εμφύτευσης μαλλιών χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα μαλλιά σας

Οι τεχνικές μεταμόσχευσης, όπως τα διάτρητα μοσχεύματα, το μίνι μοσχεύματα, τα silt μοσχεύματα και οι στενές λωρίδες μοσχευμάτων γίνονται γενικά σε ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν μία πιο μέτρια σε ένταση αλλαγή πύκνωσης μαλλιών. Διαδικασίες, όπως επέκταση του ιστού, μείωση του κρανίου ή flaps, συνήθως γίνονται σε κατάλληλους ασθενείς που επιθυμούν μία πιο ραγδαία αλλαγή.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να καταφέρουμε. Μία περίπτωση με πολύ λίγα μαλλιά ίσως να συμβουλευτεί να μην υποστεί το χειρουργείο της εμφύτευσης.

Απώλεια μαλλιών στις γυναίκες

Μερικοί γιατροί υπολογίζουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα βιώσουν κάποια μείωση των μαλλιών τους συνήθως λόγω της ηλικίας, κάποιας ασθένειας, ή κάποιες ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μία λεπτότητα της τρίχας σε όλο το κρανίο αντί να έχουν κάποια απώλεια, όπως είναι συνηθισμένο στους άντρες. Για να διορθώσουν το πρόβλημα, μερικές γυναίκες διαλέγουν να φοράνε μία περούκα ή κάποια extensions. Άλλοι πάλι έχουν κάποια επιτυχία με τη χρησιμοποίηση τοπικών συνταγογραφημένων φαρμάκων. Η αποτελεσματικότητα τέτοιας ποικιλίας φαρμάκων σε μερικούς ασθενείς, απλά λειτουργεί προληπτικά στην περαιτέρω απώλεια μαλλιών χωρίς να διεγείρει καμία αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Το χειρουργείο εμφύτευσης μαλλιών ίσως είναι η απάντηση για όσους αισθάνονται άβολα με οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές.

Επειδή τα μίνι-μοσχεύματα είναι συνήθως η χειρουργική θεραπεία, με την οποία επιλέγουμε να γεμίσουμε τις αραιές περιοχές, οι καλοί υποψήφιοι για αυτές τις διαδικασίες πρέπει να διαθέτουν έντονη ανάπτυξη μαλλιών στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα μίνι-μοσχεύματα παίρνονται από την πυκνή περιοχή και μεταφυτεύονται στις αραιές περιοχές, ώστε να δημιουργήσουν μία πιο γεμάτη εμφάνιση. Περιστασιακά οι κρημνοί και οι διαδικασίες διάτασης ιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν κάποια περίπτωση μεμονωμένη αποφασιστεί ότι είναι κατάλληλος.

Σχεδιάζοντας το χειρουργείο σας

Το χειρουργείο εμφύτευσης μαλλιών είναι μία θεραπεία για μεμονωμένες περιπτώσεις. Στην αρχική σας συνάντηση με τον Δρ. Ιωαννίδη, ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει την ανάπτυξη και την απώλεια των μαλλιών σας, θα ζητήσει το ιστορικό της οικογένειάς σας και θα ενημερωθεί εάν είχατε κάνει τελευταία κάποιο χειρουργείο εμφύτευσης. Ο πλαστικός χειρουργός σας επίσης θα σας ρωτήσει σχετικά με τον τρόπο ζωής σας και θα συζητήσει μαζί σας για τις φιλοδοξίες και τους στόχους που έχετε για το χειρουργείο.

Ιατρικές καταστάσεις, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μετά, όπως ακανόνιστη υψηλή πίεση αίματος, προβλήματα πήξεως ή η τάση να δημιουργούνται εκτεταμένες ουλές, μπορούν επίσης να ελεγχθούν από το γιατρό σας. Σιγουρευτείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας εάν καπνίζετε ή εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, ιδιαιτέρως ασπιρίνη ή άλλα τα οποία επηρεάζουν την πήξη.

Εφόσον έχετε αποφασίσει να κάνετε το χειρουργείο, ο Δρ. Ιωαννίδης θα σας εξηγήσει το κομμάτι της αναισθησίας, το πού θα πραγματοποιηθεί, όπως και το είδος της διαδικασίας, καθώς και τους κινδύνους και το κόστος. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της εμφύτευσης μαλλιών.

Βεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε το σχέδιο του πλαστικού χειρούργου σας-ποιες διαδικασίες θα χρησιμοποιήσει και πόσο θα διαρκέσει η κάθε μία. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας δώσει μία ιδέα για το πώς θα δείχνετε μετά τη διαδικασία ή στην περίπτωση των μοσχευμάτων, μετά από κάθε στάδιο της θεραπείας.

Προετοιμασία του χειρουργείου σας

Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα ετοιμάσουμε το χειρουργείο σας, περιλαμβάνοντας οδηγίες πάνω στο φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα, στο εάν παίρνετε ή εάν πρέπει να αποφεύγετε κάποιες βιταμίνες και φάρμακα. Ακολουθώντας προσεχτικά αυτές τις οδηγίες θα βοηθήσει το χειρουργείο σας να πάει πιο καλά. Εάν καπνίζετε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να σταματήσετε το λιγότερο για μία με δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Το κάπνισμα μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και έτσι μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία επούλωσης. Θα πρέπει να έχετε κανονίσει κάποιος να έρθει να σας μεταφέρει στο σπίτι σας μετά το χειρουργείο. Σχεδιάστε επίσης να είσαστε ήρεμοι για μία ή δύο μέρες μετά τη διαδικασία και κανονίστε για κάποια βοήθεια, εάν νομίζετε ότι την έχετε ανάγκη.

Πού θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο σας

Το χειρουργείο εμφύτευσης μαλλιών συνήθως γίνεται στο γραφείο-κλινική του γιατρού ή σε κάποιο χειρουργικό κέντρο, όπου θα αντιμετωπιστείτε ως εξωτερικοί ασθενείς (χωρίς διαμονή). Σπάνια απαιτείται κάποια παραμονή στο νοσοκομείο.

Τύποι αναισθησίας

Στο χειρουργείο εμφύτευσης μαλλιών οποιαδήποτε τεχνική και άν χρησιμοποιείται, συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με κάποιο ηρεμιστικό, ώστε να είσαστε χαλαροί και άνετοι. Το κρανίο σας δεν θα αισθάνεται πόνο, αλλά ίσως νιώσετε κάποια πίεση ή τράβηγμα. Γενική αναισθησία ίσως χρησιμοποιηθεί για πιο περίπλοκες περιπτώσεις που σχετίζονται με επέκταση ιστών. Εάν η γενική αναισθησία χρησιμοποιηθεί, τότε θα κοιμόσαστε καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το χειρουργείο

Η εμφύτευση μαλλιών περιλαμβάνει την αφαίρεση μικρών κομματιών μοσχευμάτων απο το τριχωτό δέρμα του κεφαλιού, όπου είναι η περιοχή δότης και τα μεταμοσχεύουμε σε κάποια περιοχή του κεφαλιού χωρίς μαλλιά ή που υπάρχουν, αλλά είναι πολυ λεπτά. Τα μοσχεύματα διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα. Τα μοσχεύματα στρογγυλού σχήματος συνήθως περιέχουν 10-15 τρίχες μαλλιών. Τα πολύ μικρότερα (μίνι-μοσχεύματα) περιέχουν δύο-τέσσερις τρίχες, και τα micro- μοσχεύματα μία-δύο τρίχες. Τα μοσχεύματα λωρίδες, τα οποία τοποθετούνται σε μορφή λωρίδων και δημιουργούνται στο τριχωτό του κεφαλιού, περιέχουν περίπου τέσσερις τρίχες το κάθε ένα. Τα μοσχεύματα σε ρίγες είναι μακριά, λεπτά και περιέχουν 30-40 τρίχες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η τεχνική των διατατών του δέρματος, συνήθως σε ένα με δύο μήνες μετά την πρώτη επέμβαση και αφού έχει επέλθει ικανοποιητική διάταση, πραγματοποιείται μία άλλη διαδικασία, ώστε να φέρει το διασταλμένο δέρμα πάνω και να καλύψει τη διπλανή περιοχή που είναι χωρίς μαλλιά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαστολή του ιστού, παρακαλώ, απευθυνθείτε τον Δρ. Ιωαννίδη.

Μετά το χειρουργείο σας

Το πώς θα αισθάνεστε μετά το χειρουργείο, εξαρτάται απο την έκταση και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Οποιαδήποτε φαγούρα, έντονο τράβηγμα ή σφύξιμο μπορούν να ελεγχθούν με παυσίπονα, τα οποία θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας.

Εάν χρησιμοποιηθούν επίδεσμοι θα αφαιρεθούν μία μέρα αργότερα. Μπορείτε με μαλακές κινήσεις να λούσετε τα μαλλιά σας σε περίπου δύο μέρες ακολουθώντας το χειρουργείο. Οποιαδήποτε ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Βεβαιωθείτε ότι συζητήσατε όλες τις πιθανές μετεγχειρητικές απορίες που μπορεί να έχετε.

Επειδή η έντονη δραστηριότητα αυξάνει τη ροή αίματος και ίσως προκαλέσει στα μοσχεύματα ή στις τομές αιμορραγία, πιθανόν να σας δοθεί σαν οδηγία να αποφύγετε την έντονη άσκηση και κάποια σπορ για το λιγότερο τρεις εβδομάδες. Επίσης, μερικοί γιατροί συμβουλεύουν να αποφευχθεί η σεξουαλική δραστηριότητα για το λιγότερο δέκα μέρες μετά το χειρουργείο.

Για να είμαστε σίγουροι ότι οι τομές θεραπεύονται σωστά, ο γιατρός σας θα θελήσει να σας δει μετεγχειρητικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά το χειρουργείο. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεχτικά όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα σας δίνονται κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας.

Γυρνώντας στα φυσιολογικά

Το πόσο σύντομα θα γυρίσετε στην καθημερινότητα σας εξαρτάται από το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και τον τύπο του χειρουργείου που είχατε υποβληθεί. Ίσως νιώθετε αρκετά καλά για να γυρίσετε πίσω στη δουλειά σας και να ξαναρχίσετε κανονικά. Μία ελαφριάς φύσεως δραστηριότητα μπορεί να γίνει κατά την επόμενη μέρα, ενώ συνήθως απαιτείται διάστημα μίας-δύο ημερών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα στελέχη των τριχών από τα εμφυτευμένα τριχοθυλάκια μπορεί να πέσουν σε ένα διάστημα τριών-έξι εβδομάδων. Να θυμάστε ότι αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική και πάντα προσωρινή. Αφού πέσουν τα μαλλιά και μετά, θα πάρει περίπου ακόμα πέντε με έξι εβδομάδες πριν αναπτυχθούν ξανά. Υπολογίζεται ότι η ανάπτυξη στα καινούργια τριχοθυλάκια θα είναι με ρυθμό μισού εκατοστού κάθε μήνα.

Διαδικασίες που ακολουθούν

Ίσως χρειαστείτε μία χειρουργική διαδικασία “touch up”, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, εφόσον οι τομές σας έχουν επουλωθεί. Ένα γέμισμα στη γραμμή των μαλλιών χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από μίνι, μίκρο ή λωρίδες μοσχευμάτων είναι αρκετό.

Γενικώς, είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε ότι θα χρειαστείτε μία τέτοια διαδικασία (touch up). Ο Δρ. Ιωαννίδης μπορεί συνήθως να προβλέψει, πότε θα πρέπει να ακολουθήσει το χειρουργείο.

Παραδείγματα πριν και μετά

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP