Όμορφο χαμόγελο (gummy smile)

Η υπερβολική έκθεση των ούλων και των δοντιών κατά το χαμόγελο ή γέλιο αποτελεί το λεγόμενο ουλώδες χαμόγελο. Ενώ κάποιοι άλλοι ενοχλούνται από τα μεγάλα υπερτροφικά χείλη, οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας διαπιστώνουν αυτή την ιδιαιτερότητα αυτή στο χαμόγελο κατά τη λήψη φωτογραφίας ή κατά τον ερχομό τους στην κλινική μας αναζητώντας άλλες αισθητικές παρεμβάσεις, όπως ρινοπλαστική, βραχύ άνω χείλος, μικρογναθεία, ρετρογενεία.

Στους ασθενείς αυτούς μπορεί να παρουσιάζονται και βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες και να έχουν προβλήματα αναπνοής από τη μύτη.

Κατά την κίνηση σε χαμόγελο ή γέλιο βλέπουμε υπερβολική έκθεση του κεντρικού τμήματος της οδοντοστοιχίας, μέχρι ίσως και πέρα των κυνοδόντων και μπορεί να υπάρχει εισολκή του άνω χείλους προς τα μέσα, ενώ στην περίπτωση που έχουμε υπερτροφικό χείλος διπλασιάζονται στο χαμόγελο. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού και θα τους ταξινομήσουμε στις χειρουργικές και μη παρεμβατικές μεθόδους.

Χειρουργικές μέθοδοι

Η μέθοδος διόρθωσης τέτοιων καταστάσεων μπορεί να κυμαίνοται από οστεοτομίες και μετακίνηση του οστικού τμήματος του πηγουνιού προς τα πίσω ή κάτω, ανάλογα με τη διόρθωση που πρέπει να γίνει ή την απλή τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης στις πιο ελαφριές περιπτώσεις.

  1. Επανασχεδιασμός και επανατοποθέτηση άνω χείλους: Πρόκειται για χειρουργική επανατοποθέτηση του άνω χείλους που στόχο έχει την απελευθέρωση των ανελκτήρων στην άνω γνάθο για να δημιουργήσει ένα όμορφο χαμόγελο.
  2. Αφαίρεση υπερτροφικών ούλων που καλύπτουν την επιφάνεια των δοντιών με τη χρήση laser.
  3. Μείωση του πάχους και επανασχεδιασμός του άνω και κάτω χείλους με κρυμμένη ουλή εσωτερικά.
  4. Λύση και επιμήκυνση ενός βραχέως χαλινού όπου είναι ο σύνδεσμος που κρατάει στο μέσω του άνω χείλους.
  5. Συνδυασμός των πιο πάνω, εάν συνυπάρχουν πολλά αίτια για ένα άσχημο χαμόγελο.

Το Botox, το οποίο όπως γνωρίζουμε αναστέλλει την έντονη λειτουργία των μυών στους οποίους εγχέεται, βοηθάει μέσα από τη δράση – αντίδραση να αναστείλει την εκδήλωση του gummy smile και στην ταυτόχρονη επιμήκυνση του άνω χείλους, όταν αυτό είναι βραχύ και μείωση της ρινοπαρειακής αύλακας. Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται σε δύο σημεία για να συμπεριλάβει τους κύριους μύες έλξης του άνω χείλους.

Γέμισμα άνω χείλους με υαλουρονικό οξύ ή λιπώδη ιστό ώστε να καλύπτει εν μέρει την άνω οδοντοστοιχία και τα ούλα κατά το χαμόγελο.

Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και γρήγορα, αλλά η διάρκειά τους δε ξεπερνά τους 6 μήνες. Σε άτομα τα οποία θα ήθελαν να απαλλαγούν από αυτό το αντιαισθητικό χαμόγελο, χωρίς να υποστούν κάποια χειρουργική αισθητική παρέμβαση το Botox είναι μια πολύ καλή λύση, γιατί μπορεί να βελτιώσει τόσο το gummy smile, αλλά ταυτόχρονα να δώσει και μια φρεσκάδα στην περιστοματική περιοχή.

Παραδείγματα πριν και μετά

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP