Καρκίνος του Δέρματος

Το δέρμα καλύπτει εξολοκλήρου το σώμα μας και προσφέρει προστασία από τη θερμότητα και το φως, τον τραυματισμό και τη μόλυνση. Βοηθάει επίσης στο να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος και να αποθηκεύει νερό, λίπος και βιταμίνη D. Το δέρμα είναι φτιαγμένο από δυο βασικά στρώματα, το έξω επιδερμικό και το έσω δερμικό.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου, το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(τα οποία αναφέρονται ως καρκίνος του δέρματος) και η κακοηθέστερη μορφή καρκίνου το μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι το πιο σπάνιο και η πιο σοβαρή μορφή από τις ασθένειες. Η επιδερμίδα είναι φτιαγμένη από ακανθοκύτταρα, βασικά κύτταρα και μελανοκύτταρα. Μελανοφόρα είναι κύτταρα προέλευσης του μελανώματος .

Οι κίνδυνοι του καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία.

Παράγοντες κινδύνου καλούνται τα στοιχεία εκείνα που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ενός καρκινώματος. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος είναι οι ακόλουθοι:

Η χρωματική ποιότητα του δέρματος, όπως σε ένα πολύ λευκό δέρμα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη καρκινώματος. O καλπάζων καρκίνος του δέρματος (race skin cancer) είναι ο πιο κοινός ανάμεσα σε άτομα με λευκό δέρμα, τα οποία καίγονται και κάνουν εύκολα φακίδες.

Το φύλο μπορεί να συσχετιστεί με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος. Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί σε λευκούς άντρες, πιθανόν λόγω αυξανόμενης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ηλικίες μεγαλύτερες των 20 χρόνων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Βάσει του δείκτη ηλικίας, το μελάνωμα αυξήθηκε γρήγορα στη λευκή φυλή και οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 20 χρονών.

Το ίδιο το ιστορικό του ατόμου, το οποίο είτε αφορά στη συγγενή εμφάνιση δυσπλαστικών σπίλων είτε μεγάλου αριθμού σπίλων αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν καρκίνο δέρματος όχι μελανωτικού τύπου βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν την ασθένεια ξανά. Μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι εκτίθενται στον ήλιο, ακτίνες χ ή υπεριώδεις για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εντοπίζοντας τον καρκίνο του δέρματος

Οι εξετάσεις ρουτίνας του δέρματος αυξάνουν την πιθανότητα να εντοπιστεί νωρίς η εμφάνιση κακοήθων βλαβών στο δέρμα. Τα περισσότερα μελανώματα που εμφανίζονται στο δέρμα μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Συνήθως υπάρχει μία μακρά περίοδος, όπου ο όγκος επεκτείνεται κάτω από το επίπεδο του δέρματος αλλά δεν εισχωρεί στα πιο βαθιά στρώματα. Αυτή η περίοδος μας επιτρέπει να τον εντοπίσουμε γρήγορα και να υπάρξει πλήρης ίαση, εάν ο όγκος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα πριν τη βαθύτερη εξάπλωσή του.

Εντοπισμός καρκίνου δέρματος

Νέος ιατρικός εξοπλισμός παρέχει γρήγορο εντοπισμό για τον καρκίνο του δέρματος.

Τι είναι η παρακολούθηση;

Το φωτογραφικό screening παρακολούθησης και ανάλυσης δερματικών βλαβών για καρκίνο είναι μία εξέταση (έλεγχος) σε ανθρώπους με πρόωρο στάδιο ανάπτυξης καρκίνου, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα. Επιστήμονες έχουν μελετήσει τύπους καρκίνου στον πληθυσμό, ώστε να προβλέπουν σε ποια κατηγορία συμπολιτών μας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στο δέρμα.

Επίσης, έχουν μελετηθεί ποιοι παράγοντες του περιβάλλοντος και της καθημερινότητάς μας μπορούν να επηρεάσουν δυσμενέστερα την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Αυτή η γνώση μερικές φορές βοηθάει τους γιατρούς, ώστε να επιλέγουν τις σωστές ομάδες ατόμων, όπως και τους τύπους βλαβών του δέρματος, πού θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση και ανάλυση (screening) αλλά και τη συχνότητα που πρέπει να γίνεται αυτό.

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών έχουμε μη επεμβατική εξέταση (τεστ), με την οποία μόνο με ψηφιακή τεκμηρίωση, μπορούμε να διαγνώσουμε συγκεκριμένους τύπους σπίλων μελαχρωματικών και όχι, οι οποίοι είναι σε υψηλά ποσοστά κίνδυνου.

Εάν ο γιατρός σας προτείνει συγκεκριμένα καρκινικά τεστ παρακολούθησης (cancer screening tests) ως μέρος του πλάνου σας για σωστή πρόληψη της υγειάς σας, αυτό δε σημαίνει ότι πιστεύει ότι έχετε καρκίνο. Τα τεστ εντοπισμού γίνονται όταν δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα. Καθώς η απόφαση για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολη, ίσως θα θέλετε να τα συζητήσετε αυτά με τον γιατρό σας και να σας λύσει απορίες, σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και οφέλη του τεστ και για το εάν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Εάν ο γιατρός σας υποπτευθεί ότι ίσως υπάρχουν πιο έντονες ενδείξεις για κακοήθεια στο δέρμα, θα σας ζητήσει να κάνετε συγκεκριμένα τεστ για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της υποψίας.

Το ειδικό τεστ εντοπισμού καρκίνου του δέρματος θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχετε.

Μπορεί να έχω καρκίνο του δέρματος; Μπορώ να γνωρίζω εάν έχω κάποια δερματική αλλοίωση, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε καρκίνο του δέρματος; Ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να αυξήσει την επιβίωση;

Ένα νέο και ασύγκριτο ιατρικό σύστημα είναι τώρα διαθέσιμο στην Advanced Aesthetics στην Αθήνα, την Κύπρο και δημιουργεί καινούργια δεδομένα στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο πατώντας  εδώ

Παραδείγματα πριν και μετά

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP