Θεραπεία Βοτουλινικής Τοξίνης

Η θεραπεία αλλαντοτοξίνης είναι τοξίνη η οποία δρα στους γραμμωτούς μύες με σκοπό να προκαλεί προσωρινή χαλάρωση στους μύες από τη δραστηριότητα. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε να διορθώνει διάφορες παθήσεις των ματιών, ιδιαιτέρως τον στραβισμό. Σε συνέχεια όμως, ανακαλύφθηκε ότι αν χορηγηθεί ενέσιμα μπορεί να ανακουφίσει τους σπασμούς του προσώπου και του λαιμού σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο νεανική και λεία όψη του δέρματος στις περιοχές που έγινε η χορήγηση.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω τη θεραπεία;

Η θεραπεία δεν έχει περιορισμούς στον αριθμό εφαρμογής της. Η θεραπεία μπορεί να γίνει πολλές φορές, αρκεί να μην υπάρξει εθισμός και να μην γίνεται πολύ συχνά και όχι συχνότερα των 8 εβδομάδων. Για να αποφύγουμε την δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό.

Η θεραπεία μπορεί να το εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης έκφρασής τους έχουν σχηματιστεί αλλά δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Ο Dr. Ανδρέας Ιωαννίδης σε μικρότερες ηλικίες ή άτομα που επιθυμούν πιο φυσικό αποτέλεσμα συνιστά την χρήση μικρότερων δόσεων φαρμάκου που δρα ανασταλτικά στην μονιμοποίηση των ρυτίδων. Οι γυναίκες που ξεκινούν τη θεραπεία είναι μετά τα 30. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να γίνει νωρίτερα με σκοπό την πρόληψη.

Περιοχές που μπορεί να γίνει η εφαρμογή:

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου όπως το μέτωπο, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), μεσόφρυο και κάτω βλέφαρο. Σε αυτές τις περιοχές βλέπουμε ότι έχει πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα κατά τη χορήγηση, καθώς χαλαρώνει τους μύες και εξαφανίζει τις ρυτίδες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή του τραχήλου για μείωση των οριζόντιων ρυτίδων αλλά και την εξαφάνιση του σπασμού του μυώδους πλατύσματος, που εμφανίζεται σε μέση γραμμή κάθετων λωρίδων χαλάρωσης. Αυτή η χρήση του φαρμάκου υπόσχεται μια πιο νεανική εμφάνιση του δέρματος, του προσώπου και του λαιμού χωρίς καμία επέμβαση.

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης αλλάζει την έκφραση του προσώπου;

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου όσες φορές και αν κάποιος επαναλάβει τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα παραμένει πάντα ίδιο χωρίς να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες από τη θεραπεία.

Που δεν κάνουμε θεραπεία αλλαντοτοξίνης;

Δεν ενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες, σε γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο γαλουχίας, σε άτομα με προβλήματα μυών.

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης έχει παρενέργειες;

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης δεν έχει κάποιες σοβαρές παρενέργειες, σπανιότατα μπορεί να έχει οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση μετά την εφαρμογή και πολύ σπάνια μπορεί να έχουμε ήπια κεφαλαλγία. Γι’ αυτό και θεωρείται θεραπεία άμεσης εφαρμογής και επιστροφής στην καθημερινότητα.

Τι πρέπει να προσέχω μετά τη θεραπεία αλλαντοτοξίνης;

Πρέπει να είμαστε σε όρθια θέση μετά την εφαρμογή, δεν ξαπλώνουμε και δεν σκύβουμε για 3 ώρες μετά. Επιπλέον δεν κάνουμε μασάζ στις περιοχές που έχει γίνει η εφαρμογή αμέσως μετά και για 3 ημέρες, δεν κάνουμε σάουνα και δε χρησιμοποιούμε σεσουάρ την ημέρα της εφαρμογής.

Που ενδείκνυται η θεραπεία αλλαντοτοξίνης;

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης ενδείκνυται σε υπεριδρωσία, στην ημικρανία και στην ημιπάρεση προσώπου.

Ημικρανία: Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία αλλαντοτοξίνης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από ημικρανίες. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από ημικρανίες περισσότερο από 15 ημέρες το μήνα.

Υπεριδρωσία: Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι παύουν να λαμβάνουν το ερέθισμα και να παράγουν ιδρώτα. Να τονίσουμε η θεραπεία αλλαντοτοξίνης σε αυτές τις περιπτώσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση και όχι και φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

Ημιπάρεση: Άτομα, τα οποία για κάποιο λόγο ανέπτυξαν διαφόρου βαθμού ημιπάρεση στο πρόσωπο, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικά, αλλά και αισθητικά..

Στο αισθητικό κομμάτι θα ήθελα να εστιάσω στην αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων. Εκδηλώσεις χαράς, ικανοποίησης, αποδοχής, ευτυχίας, δυσφορίας δεν μπορούν να εξωτερικευτούν.

Οι πλείστες μιμητικές κινήσεις στο πρόσωπο είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του προσωπικού και των κλάδων του (μετωπιαίου, οφθαλμικού, ζυγωματικών, παρειακής). Τραυματισμοί ή εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλες καταστάσεις μπορεί να τραυματίσουν το προσωπικό νεύρο στην έναρξή του ή σε κάποιο περιφερικό κλάδο τροποποιώντας την μορφή και βαρύτητα της ασυμμετρίας στο πρόσωπο. Η ασυμμετρία αυτή είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων α) στην απουσία κίνησης της πάσχουσας περιοχής β)στην αντισταθμιστική υπερκινητικότητα της μη πάσχουσας περιοχής λόγω της απουσίας δράσης αντίδρασης ανάμεσα στις δυο πλευρές του προσώπου. Η χρήση της θεραπείας αλλαντοτοξίνης ολοένα και διευρύνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει τον θεραπευτικό μονόδρομο και λύση όπως την ημιπάρεση προσώπου.

Στόχος της θεραπείας αλλαντοτοξίνης είναι η βελτίωση της στατικής συμμετρίας μετριάζοντας ταυτόχρονα τις παρεκκλίσεις υπερκινητικότητας της μη πάσχουσας περιοχής.

H θεραπεία αλλαντοτοξίνης ακολουθεί ένα πρωτόκολλο σταδιακής χορήγησης δυο εφαρμογών, όπου στην πρώτη χορηγείται το μισό της συνιστώσας δοσολογίας και σε 15 ημέρες ακολουθεί το δεύτερο στάδιο όπου εγχύεται το υπόλοιπο μισό εφόσον και εάν το χρειάζεται.

Τα αποτελέσματα με τη θεραπεία αυτή κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά από τους ασθενείς μας οι οποίοι βρίσκουν λύσεις σε αυτήν την απλή μη παρεμβατική μέθοδο.

Παραδείγματα πριν και μετά

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP