Γυναικομαστία

Τι είναι γυναικομαστία ή ανδρική μεγαλομαστία;

Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στους άνδρες και συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού. Αποτέλεσμα είναι το ανδρικό στήθος να παρουσιάζει γυναικεία όψη. Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο και παρατηρείται στο 65% των νέων και στο 40% των ενηλίκων.

Ποια είναι η αιτία;

Η αιτιολογία της εμφάνισης της γυναικομαστίας δεν είναι άγνωστη. Ο βασικός παράγοντας για την υπερβολική ανάπτυξη του μαζικού αδένα είναι η μεγάλη παραγωγή οιστρογόνων ή μειωμένη δράση ανδρογόνων ουσιών στα κύτταρα του αδένα. Επιπλέον πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη ή όχι παχυσαρκίας (όταν υπάρχει λιπομαστία).

Πότε ξεκινάει η γυναικομαστία;

•    Η συχνότερη είναι η γυναικομαστία των εφήβων. Πρόκειται για μια παροδική-φυσιολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στα αγόρια 12-15 ετών και συμβαίνει περίπου ένα χρόνο μετά την αύξηση του μεγέθους των όρχεων. Συνήθως είναι αμφοτερόπλευρη, πιο σπάνια ετερόπλευρη. Διαρκεί 12 έως 14 μήνες και στη συνέχεια εξαφανίζεται αυτόματα χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση.
•    Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιοπαθής αγνώστου αιτιολογίας και να εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία του άνδρα μετά την εφηβεία. Συνήθως συνοδεύεται από τοπική εναπόθεση λίπους και καλείται ψευδογυναικομαστία.
•    Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα (ιατρογενής ή φαρμακευτικής αιτιολογίας) για το λόγο αυτό προεγχειρητικά είναι απαραίτητος ειδικός ορμονολογικός έλεγχος.

Ποια η διαφορά της αδενικής γυναικομαστίας από την ψευδογυναικομαστία;

-    Η αδενική γυναικομαστία αφορά την υπερτροφία του μαζικού αδένα και αφαιρούμε τον αδένα χειρουργικά.
-    Η ψευδογυναικομαστία εμφανίζεται σαν γυναικομαστία όπου υπάρχει αδένας και γύρω από αυτόν εναπόθεση λίπους. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται χειρουργική αφαίρεση του αδένα σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση για το λίπος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα όταν υπάρχει έντονη υπερτροφική ανάπτυξη. Στην περίπτωση που συνδυάζεται και με έντονη εναπόθεση λίπους στην περιοχή μπορεί να γίνει συνδυασμός αφαίρεσης του αδένα και λιπόλυσης με την τεχνολογία Themi-Tight. Έτσι πετυχαίνουμε ταυτόχρονα καταστροφή του λίπους και σύσφιξη του δέρματος στην περιοχή.
Προσοχή: Όταν γίνεται χειρουργική αφαίρεση του αδένα πάντα πρέπει να γίνεται βιοψία. Να σημειώσουμε ότι ο καρκίνος στον ανδρικό μαστό αφορά το 1% και δεν πρέπει να το αγνοούμε σε μια τέτοια επέμβαση.

Που γίνεται η τομή;

Όταν γίνεται η αφαίρεση του αδένα οι τομές γίνονται γύρω από τη θηλαία άλω στα όρια με το δέρμα. Στην περίπτωση που γίνεται λιποαναρρόφηση υπάρχουν 2 πολύ μικρές τομές περίπου 4 χιλιοστά στην κάθε πλευρά.

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας;

Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με γενική νάρκωση. Ο Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης σύμφωνα με την κλινική σας εικόνα και το ιατρικό ιστορικό σας θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς αναισθησία και το λόγο.

Ποιος είναι ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο;

Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπου αξιολογηθεί σύμφωνα πάντα με την υγεία σας και την κλινική εικόνα μπορεί να παραμείνει ο ασθενής στην κλινική το πρώτο βράδυ.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά όμως αυτό που μπορεί να προκληθεί είναι αιμορραγία, αιμάτωμα ή κακή επούλωση. Όλες οι επιπλοκές που αναφέραμε μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Πότε επιστρέφει ο ασθενής στην καθημερινότητα;

Μετά από 2-3 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Σε αθλητικές δραστηριότητες και σε ότι άλλο χρειάζεται σωματική άσκηση μπορεί να επιστρέψει σε 4 εβδομάδες. Να σημειώσουμε ότι για 3-4 εβδομάδες ο ασθενής θα φοράει έναν ειδικό ελαστικό κορσέ στην περιοχή του στήθους.

Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα ξεκινάει και είναι εμφανές στις πρώτες 3 εβδομάδες. Οι αλλαγές όμως θα είναι σταδιακές τους πρώτους 6 μήνες.
Μετά την επέμβαση προγραμματίζονται μετεγχειρητικά ραντεβού στην κλινική μας για τις πρώτες 2 εβδομάδες για έλεγχο, παρακολούθηση και φροντίδα του τραύματος από τον Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Έπειτα γίνεται επανέλεγχος στον 1 μήνα - 3 μήνες - 6 μήνες ώστε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και τις διαφορές που έχουν επέλθει.

 

 

 

 

Παραδείγματα πριν και μετά

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP