Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση, η οποία σπανίως συζητείται, στην πραγματικότητα όμως είναι αρκετά κοινή, μερικές φορές έχουμε μόνο λιπομαστία και όχι αληθινό μαζικό αδένα. Η γυναικομαστία υπολογίζεται ότι επηρεάζει 40% με 60% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού. Είναι πιθανό να εμφανίζεται μονόπλευρα ή και αμφοτερόπλευρα (και στους δύο μαστούς) και να ποικίλει σε βαρύτητα εμφάνισης.

Η αιτιολογία της εμφάνισης της γυναικομαστίας δεν είναι γνωστή, αν και αρκετά προβλήματα διαταραχής ορμονικού επιπέδου κατά την εφηβεία, φαρμακευτικών σκευασμάτων, ή άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορούν να κατηγορηθούν για την πρόκληση του προβλήματος αυτού. Το πρόβλημα της γυναικομαστίας ξεκινάει από την πρώτη εφηβική ηλικία και για αυτό θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός από οποιαδήποτε άλλης αιτιολογίας αιφνίδιας διόγκωσης του μαζικού αδένα σε ενήλικη ζωή.

Η παρέμβαση της αισθητικής χειρουργικής διόρθωσης της γυναικομαστίας σκοπό έχει τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας και με αυτό τον τρόπο ανάκτηση από τους υποψήφιους ασθενείς μας αυτοπεποίθησης και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Εάν σκέφτεστε ένα χειρουργείο διορθώσεως γυναικομαστίας, το κείμενο αυτό θα σας δώσει μία βασική κατανόηση της διαδικασίας, πότε μπορεί να βοηθήσει, πού πραγματοποιείται, και τι αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένετε. Δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες, καθώς πολλά εξαρτώνται και από την κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Παρακαλώ, να σιγουρευτείτε ότι ρωτήσατε το γιατρό σας εάν υπάρχει κάτι πάνω στη διαδικασία που δεν καταλάβατε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη διόρθωση της γυναικομαστίας

Το χειρουργείο διόρθωσης της γυναικομαστίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε υγιείς και συναισθηματικά σταθερούς άνδρες κάθε ηλικίας. Το χειρουργείο ίσως είναι αποθαρρυντικό για παχύσαρκους άνδρες ή για υπέρβαρους, οι οποίοι δεν προσπάθησαν πρώτα να διορθώσουν το πρόβλημα με άσκηση ή απώλεια βάρους. Επίσης, κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή καπνίζουν μαριχουάνα, συνήθως δε θεωρούνται κατάλληλοι για χειρουργείο. Αυτά τα φάρμακα μαζί με αναβολικά στεροειδή, ίσως προκαλέσουν γυναικομαστία. Για αυτό οι ασθενείς πρώτα καθοδηγούνται να διακόψουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, για να διαπιστωθεί εάν θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα της γυναικομαστίας, πριν θεωρηθεί το χειρουργείο ως επιλογή.

Ετοιμάζοντας το χειρουργείο σας

Στην Advanced Aesthetics by Dr. Andreas Ioannides δίνουμε στους ασθενείς μας οδηγίες για το πώς να προετοιμαστούν για το χειρουργείο, περιλαμβάνοντας και οδηγίες πάνω στο φαγητό, το ποτό και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και βιταμινών.

Οι καπνιστές πρέπει να προγραμματίζουν, ώστε να σταματούν το κάπνισμα για το λιγότερο μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Το κάπνισμα μειώνει την κυκλοφορία και εμποδίζει τη σωστή επούλωση. Γι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του Δρ. Ιωαννίδη.

Πού θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο σας

Το χειρουργείο γυναικομαστίας συνήθως ακολουθεί τη διαδικασία εξωτερικού ασθενούς (χωρίς διαμονή), αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ή περιπτώσεις που άλλες ιατρικές καταστάσεις είναι παρούσες και προκαλούν ανησυχία, μία διαμονή στο νοσοκομείο ίσως συστηθεί. Η διάρκεια της καθαρής χειρουργικής πράξης είναι από μία έως δύο ώρες. Παρόλα αυτά, πιο εκτεταμένες διαδικασίες ίσως διαρκέσουν περισσότερο.

Τύποι αναισθησίας

Η διόρθωση αυτή πραγματοποιείται κάτω από τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις γίνεται χρήση μόνο τοπικής αναισθησίας. Θα είσαστε ξύπνιοι, αλλά χαλαροί και δεν θα αισθάνεστε πόνο. Πιο εκτεταμένες διορθώσεις ίσως πραγματοποιηθούν κάτω από γενική αναισθησία, η οποία επιτρέπει στον ασθενή να κοιμάται κατά τη διάρκεια όλης της επέμβασης. Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει ποια επιλογή είναι η κατάλληλη για εσάς και για ποιο λόγο.

Το χειρουργείο

Εάν ο υπερβολικός αδενικός ιστός είναι ο πρωταρχική αιτία για τη μεγέθυνση του στήθους, θα αποκοπεί ή θα αφαιρεθεί με λέιζερ ή χειρουργικό νυστέρι. Η τομή ίσως πραγματοποιηθεί μόνη της ή με τη συνεργασία κάποιας λιποαναρρόφησης. Σε μία τυπική διαδικασία, γίνεται μία τομή σε κάποια τοποθεσία που δεν είναι εμφανής– είτε στην άκρη της θηλαίας άλω (περιοχή γύρω απο την θηλή) είτε κάτω από την περιοχή της μασχάλης. Διαμέσου της μικρής αυτής τομής, ο χειρουεγός αφαιρεί το περιττό αδενικό ιστό, το λίπος και το δέρμα γύρω από την περιοχή της θηλής και από τις πλευρές και το έδαφος του στήθους. Μεγάλες μειώσεις αφορούν την αφαίρεση από συγκεκριμένες ουλές. Νέες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Δρ. Ιωαννίδης μειώνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες τομές και οι ουλές βρίσκονται μόνο στην περιοχή γύρω από τη θηλαία άλω(σκούρα περιοχή γύρω από θηλή). Η τεχνική αυτή αφορά στη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η Laser Lipolisis. Με τη μέθοδο αυτή διασπούμε αδενικό ιστό και λίπος και μπορούμε να προκαλέσουμε ρίκνωση του χαλαρού δέρματος.

Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου μεγάλα ποσοστά λίπους ή αδενικού ιστού έχουν αφαιρεθεί, το δέρμα ίσως να μην μπορεί να προσαρμοστεί καλά στο νέο και μικρότερης περιεκτικότητας στήθος. Σε αυτή την περίπτωση, το περιττό δέρμα ίσως πρέπει να αφαιρεθεί, ώστε να επιτρέψει στο να αναπροσαρμοστεί στις νέες αναλογίες του στήθους.

Από τη στιγμή που κλείσουν, οι τομές συνήθως καλύπτονται με κάποιο επίδεσμο και το στήθος τυλίγεται σφιχτά, ώστε να κρατήσει το δέρμα στη θέση του. Είτε έγιναν οι τομές με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, είτε με το χειρουργικό νυστέρι, θα νιώθετε κάποια ενόχληση για λίγες μέρες μετά το χειρουργείο. Παρόλα αυτά, η ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση φαρμάκων όπως Depon, Panadol, Paracetamol κ.λ.π.

Με σκοπό τη μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος, είναι πιθανό να σας δοθεί ως οδηγία να φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο συνεχόμενα για μία ή δύο εβδομάδες και για λίγες εβδομάδες περισσότερο τη νύχτα. Αν και το περισσότερο από το πρήξιμο θα μειωθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες, θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μήνες πριν γίνει ευδιάκριτο το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείου σας.

Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας το συντομότερο. Θα σας ενθαρρύνουμε να ξεκινήσετε να περπατάτε από την ημέρα του χειρουργείου, ενώ μπορείτε να γυρίσετε στην εργασία σας, όταν νιώθετε αρκετά καλά, το οποίο μπορεί να γίνει το συντομότερο σε μία ή και δύο μέρες μετά το χειρουργείο. Οποιαδήποτε ράμματα γενικά θα αφαιρεθούν σε σχετικά μία ή και δύο εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να προβάλετε τις ουλές στον ήλιο για το λιγότερο έξι εβδομάδες. Το φως του ήλιου μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την πυκνότητα του δέρματος και να καταλήξει ώστε η ουλή να γίνει σκούρα. Εάν τώρα ή έκθεση είναι αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντηλιακό με υψηλό δείκτη.

Η νέα σας εμφάνιση

Η αύξηση του ανδρικού μαστού μπορεί να έχει σημαντική συναισθηματική επίδραση σε έναν νέο άνδρα. Καθώς είναι κάτι, το οποίο προεξέχει και μπορεί να οδηγήσει σε πειράγματα από τη σύντροφο ή τους φίλους τους. Η τυπική συμπεριφορά είναι να κρύβουν το στήθος τους ή να μην το δείχνουν.

Επίσης, όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αποφεύγουν κατά την κολύμβηση να βγάζουν τη μπλούζα τους και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει να δείχνουν στους άλλους το στήθος τους. Με την ολοκλήρωση της αισθητικής χειρουργικής διόρθωσης της γυναικομαστίας, ο άνδρας αποκτά αυτοπεποίθηση και απελευθερώνεται από όλους τους τεχνητούς περιορισμούς του παρελθόντος.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι άριστο και μόνιμο. Θα νιώθετε σίγουρα χαρούμενοι με τη νέα σας εμφάνιση. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κανονίσετε κάποιο ραντεβού με τον Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη.

Παραδείγματα πριν και μετά

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη σε κάποια απο τις κλινικές μας!
TOP